Voor het eerst in Nederland: Creatief met Clowns

In mei is het project Creatief met Clowns van start gegaan in zorgcentrum Elim in Ochten. Creatief met Clowns is een acht weken durend innovatief kunst-zorgproject van Stichting Visiteclowns en wordt voor het eerst in Nederland georganiseerd. Het unieke project is bedoeld voor de meestal oudere bezoekers van dagbestedings­locaties in Nederland. Dagbesteding Tante Zus&zo van zorgcentrum Elim in Ochten is de eerste locatie waar Creatief met Clowns plaats vindt.

De bezoekers van de dagbesteding krijgen verschillende keren een clown zonder kostuum op bezoek. Samen met een kostuummaker helpen de bezoekers van de dagbesteding de clowns aan een uniek kostuum. Door het spel van de clowns en de kostuummaker kunnen de bezoekers plezier maken, lachen en ontspannen. Zo grapte een van de bezoekers tegen de kostuummaker al: “Je hebt geen smaak, want dat past echt niet bij elkaar”. De kleurrijke kleding*, stoffen en de vorm van theater zorgen ervoor dat een andere manier van communiceren ontstaat. En er worden tussendoor liedjes gezongen en grapjes gemaakt.

Toegevoegde waarde

Jeanine de Graaf, directeur Stichting VisiteClowns en initiator & ontwikkelaar van het project: “We zijn blij dat we dit unieke project voor de eerste keer in Nederland hebben kunnen opzetten. Stichting VisiteClowns is er van overtuigd dat de interventie clowning namelijk ook van toegevoegde waarde kan zijn voor bezoekers van dagbestedingslocaties. Maar dan wel op een andere manier dan met de gebruikelijke visites in de zorgcentra waar we vaak komen. Vandaar de start van het project met clowns en kostuummakers. De eerste weken hebben al veel mooie momenten opgeleverd. Ik kijk uit naar de komende weken en afsluiting met heuse modeshow!”

Voldoening en zelfvertrouwen

Bij het aankleden van de clowns voelen en ervaren de bezoekers van de dagbesteding de stoffen en kleding op verschillende manieren. Jannie van Wijk, medewerker zorgcentrum Elim: “De fantasie en creatieve vaardigheden van de bezoekers van de dagbesteding worden geprikkeld en gestimuleerd tijdens de bezoeken van de clowns en kostuummakers. Het geeft de bezoekers voldoening en zelfvertrouwen, omdat zij de clown moeten helpen terwijl zij zelf vaak degene zijn die hulp moeten ontvangen. Dit zorgt ervoor dat de clown de meest kwetsbare persoon is en de bezoekers van de dagbesteding weten dat zij niet door de clown in de maling worden genomen als er een grapje wordt gemaakt. Ik zie prachtig mooie momenten en ontmoetingen!”

Modeshow op de catwalk

Op woensdag 3 juli om 19.00 uur wordt het project met een modeshow over de catwalk afgesloten. De clowns presenteren hun kostuums*. De bezoekers van Tante Zus&zo zijn hierbij eregast en lopen of rijden mee over de catwalk. Familie en andere genodigden kunnen zo op een feestelijke manier het eindresultaat bewonderen. Het belooft een spetterend feestje te worden.

* De prachtige kleurrijke kleding die we tijdens dit project mogen gebruiken is ter beschikking gesteld door Het Feestkasteel Kledingverhuur in Tiel.