De clowns

De VisiteClowns hebben zich gespecialiseerd in het spelen voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Ze zijn minimaal geschminkt zodat de mens achter de clown zichtbaar blijft. Klik op de foto om hieronder meer te lezen over de VisiteClowns:

Annet van Zeijst

Heiki

Annet van Zeijst is afgestudeerd aan de Docentenopleiding Dramatische Vorming. Zij werkt sinds 1992 als professioneel clown. Eerst vooral op bedrijfsfeesten en na het dementieproces van haar eigen moeder (1998) heeft ze de overstap gemaakt naar spelen in verpleeghuizen. Ook werkt zij in de zorg als activiteitenbegeleidster. Heiki is een nieuwsgierige clown met een groot hart. Ze danst graag met haar petticoat aan, maar  beweegt wat houterig en onhandig. Uit haar mond komen veel spitsvondige grapjes en mooie zangnoten.

Jeanine de Graaf

Nino

Jeanine de Graaf begon in 2000 met verschillende clownscursussen. Ze raakte geboeid door de clown. Haar clowns carriërre nam een vlucht door de mooie, speelrijke en bijzondere ontmoetingen die  ze had als clown. Jeanine richtte haar clownsbedrijf “ClikClak” (www.clikclak.nl) op en werd medeoprichter van de stichting VisiteClowns. Clown Nino is een vrolijke en speelse clown. Ze houdt van zingen, een dansje en een deuntje op de mondharmonica. Haar hondje “Willem” en poes “Geeske” brengen verwondering, warmte, blijdschap en nieuwsgierigheid met zich mee.

José Sueters

Rosa

José Sueters is sinds begin jaren negentig geboeid door de clown. Ze volgde lessen aan de Nederlandse Clownsschool en workshops bij internationaal bekende clownsdocenten. Ze speelde op straatfestivals, op scholen, in kerken, tijdens religieuze bezinningsdagen en werkte voor Cliniclowns Nederland. Nu speelt ze met veel plezier voor mensen met dementie en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze geeft clownstrainingen en workshops rond presentatie. (www.josesueters.nl). Clown Rosa is vol verwondering en wil graag samenzijn met de mensen, én met haar clownsmaatje. De ene keer stilletjes en intiem, dan weer uitbundig en vrolijk. Ze speelt graag op haar accordeonnetje

Henk Bieze

Spijs

Henk Bieze is ook werkzaam als maatschappelijk werker en heeft allerlei cursussen gevolgd op het gebied van drama: vooral improviseren, absurd theater, mime en theatersport. In 1996 kwam hij voor het eerst in aanraking met clownerie en vanaf 2005 speelt hij regelmatig op straat en in het theater. Clown Spijs is in het eerste contact een beetje verlegen en kijkt de kat uit de boom. Hij snapt niet alles en reageert soms wat laat, maar kan dan zomaar een dansje doen of leuke geluidjes maken.

Massimo Cavalini

Milo

Mijn clown heet Milo. Milo is simpel, intuïtief, kijkt, luistert en voelt wat er om hem heen gebeurd. In het contact maken met de ander is hij licht van toon, inventief, ondeugend en zoekt wat hij met de ander kan; soms klein, soms groot en altijd met een groot hart. Als clown voel ik me zeer verbonden met het werk met volwassenen (en kinderen). Het contact, het moment vangen en samen spelen is wat me raakt en voldoening geeft in het werk. Het zijn de momenten waarop er iets speciaals ontstaat tussen mij en de ander. Dit beleef ik met name in mijn bezoeken bij verzorgingshuizen voor demente mensen en instellingen voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Het is een onderzoek naar het contact: dan een lach, een dansje, of soms alleen een hand die wuift… Milo neemt je mee op reis.
Ik ben geboren en opgegroeid in Italië. Vijf en een half jaar geleden verhuisde ik met mijn familie naar Nederland en sindsdien ben op zoek naar mezelf in de Nederlandse clownswereld. In Italië was ik al jaren aan het werk in allerlei theaterdisciplines: mime, clown, verhalenverteller, commedia dell’arte, fool . Sinds ik in Nederland ben speel ik met de verschillende manieren om clown te zijn, met en zonder rode neus.

Debora ter Horst

Spruit

Debora is vanaf haar 18de bezig met theater. Ze heeft bij verschillende theatergezelschappen gespeeld, voorstellingen voor kinderen gemaakt en speelt momenteel nog op basis van improvisatie. Ze is trainer improvisatietheater bij volwassenen en is een aantal jaren training-actrice geweest bij een bureau dat communicatie- en agressie trainingen verzorgde. In 2011 kwam ze in aanraking met de clown en werd verliefd. Naast verschillende workshops deed ze de tweejarige opleiding Clown en Bewustzijn. Daarnaast is zij lid van Clownscollectief Yolda waarmee ze door het hele land speelt. Internationaal heeft ze in Nepal, Athene en op Lesbos voor vluchtelingen gespeeld.

Clown Spruit is een ondeugende clown, ze zingt graag en is nieuwsgierig. Ze houdt erg van mensen en durft best veel. De hart verbinding die zij als Spruit voelt in het contact met mensen is iets wat haar elke keer weer ontroert. Die puurheid en vrijheid als clown te mogen ervaren, zonder oordeel over een ander, maakt haar een echt gelukkig mens.